אודות הישיבה

ישיבת ניר קרית ארבע – חברון הינה ישיבת הסדר- גבוהה אשר הוקמה לפני כ-50 שנה כחלוצת ההתיישבות המתחדשת בחברון. הישיבה נבנתה על יסודות אדירים של שילוב תורה עם דרך ארץ, קיום מצוות עם חיבור לכלל, העמקה לימודית והשתתפות בהגנה על המולדת. אופייה של הישיבה בא לידי ביטוי במבטה הכלל ישראלי והגאולי המייחד את הדור, אידיאה הבאה מתוך יניקה רבת שנים מתורתם של ענקי התורה והדור- הרב אברהם יצחק הכהן קוק ובנו רבנו הרב צבי יהודה קוק זצ”ל.

הרב אליעזר ולדמן, מוותיקי בוגרי ישיבת מרכז הרב ותלמיד מובהק של הרב צבי יהודה, ייסד את הישיבה יחד עם הרב משה לווינגר אבי היישוב היהודי בחברון. בשנתה הראשונה עמד הרב יהושע רוזן בראשות הישיבה ולאחר מכן החליפו הרב אליעזר ולדמן. הרב ולדמן משמש כיום כנשיא הישיבה ומהווה דמות מופת לתלמידי הישיבה ולבאי שעריה, הן בלימוד והן בהכוון. בית המדרש של הישיבה ניחן באווירה משפחתית ודיבוק חברים, ומתייחד בצוות ר”מים רחב הנותן יחס אישי לכל תלמיד.

הלימוד בישיבה שוקק חיים ותוסס ומאפשר לתלמיד לנצל ולמצות את כל יכולותיו וכישרונותיו לצמיחה בעולם התורה. אלפי הבוגרים שגדלו בישיבה, צמוד לאבות האומה, חוו את האווירה המיוחדת של החיבור לתורה ולעשייה, לתקומת עם ישראל ואחדותו, לאהבת העם והארץ וספגו מטען מוצק של ערכים ועשייה בכל תחומי החיים המלווים אותם בכל תחנות חייהם. מתוך האווירה הלימודית בישיבה ישנו דיבוק חברים גדול, המשרה כוחות חיוביים ומשמעותיים בנפש התלמידים.

מתוך הישיבה קמו גרעיני התיישבות רבים, הן על ידי תלמידי הישיבה בפועל והן מכח החזון שהשפיעה הישיבה על כלל עם ישראל מעת שובנו אל מרחבי ארץ ישראל באייר תשכ”ז. חלק ניכר מהיישובים בדרום הר חברון הוקמו ע”י תלמידי הישיבה- מעון, סוסיא בית חג ועוד בהרי יהודה, מה שהיווה בסיס ליישוב השומרון, הרווי גם הוא במייסדים בוגרי הישיבה.

הישיבה במתכונתה הנוכחית החלה לפעול בשנת תשל”א, אולם למעשה התחילה להתקיים עוד קודם בממשל בחברון בשנת תשכ”ח, טרם הקמתה של קרית ארבע. ישיבת ניר הינה המוסד התורני הראשון שהוקם בהר חברון. הגאון מרן הרב דוב ליאור שליט”א, רבה של קרית ארבע-חברון, נתמנה בשנת תשל”ו לראש הישיבה ולצד הרב אליעזר ולדמן שליט”א הנהיגו את הישיבה שנים רבות. בשנת תשע”ה עזב הרב ליאור את משכנו הקבוע בקרית ארבע ומעת לעת מגיע למסור שיעורים בהלכה ובמחשבה.

הרב נעם ולדמן המכהן כראש הישיבה בהווה, ממשיך את החזון לגדל תלמידי חכמים גדולים, לעצב את דרכם ואורחותיהם של התלמידים, להקנות מבט תורני בכל תחומי החיים ולעודד את השאיפה להעצמה אישית ולפיתוח החשיבה- מתוך תורה ויראת שמיים.

בישיבה שני מסלולים עיקריים- תלמיד המעוניין להתגדל שנים נוספות לפני שירותו הצבאי נשאר בישיבה במסלול ישיבה גבוהה. לחילופין קיימת האפשרות להתגייס בסוף שיעור ב’ למסלול ההסדר יחד עם חברי השיעור. הישיבה מלווה ונמצאת בקשר תמידי ואישי עם החיילים.

בישיבה “כולל הלכה” המכין את תלמידיו למבחני ההסמכה של הרבנות הראשית לישראל. בראש הכולל עומד הרב שלום אילוז, מחבר ספרי “הלכה שלמה”. לחילופין או במקביל ישנה גם האפשרות להשלמת תואר ראשון בחינוך והוראה בשלוחה של מכללת הרצוג בישיבה. לישיבה ספרייה תורנית מפוארת, אשר משמשת את התלמידים והתושבים המעוניינים להשיג ספרים שאינם מצויים בד”כ.

קבלת שבת במערת המכפלה, צמוד לאבות האומה, יש בה עוצמה גדולה המשרה ניחוח על הנפש לאורך כל השבוע. האווירה המיוחדת של התפילה נוסכת רוח חדשה ומאחדת. הישיבה מקפידה משך שנים לפקוד את המקום בזמנים רבים ובפרט בערב שבת קודש. רבים מבאי המערה מצטרפים למניין הישיבתי, מניין שהפך מרכזי ומשמעות בזכות השמחה הפורצת ממנו, המלכדת והקושרת את כולם באוירה מרוממת.

 

מערך הלימוד בישיבה (תכנית ההתגדלות):

שיעור א’- הרב מיכאל חנונה– יצירת קשר עמוק עם עולם התורה, הקניית כלים לימודיים המהווים בסיס להמשך הלימוד בישיבה ובניין יסודות האמונה.

שיעור ב’- הרב אברהם יצחק שוורץ– רמת לימוד גבוהה ובניית קומה בלימוד עיון ובקיאות.

שיעורים ג’ – ד’- הרב איתמר לשם– לימוד עיון ברמה גבוהה תוך גדילה והעמקה.

שיעור ה’- הרב אבי סמוטריץ’ רב היישוב יתיר- העמקה ופיתוח מיומנות ניתוחית בלימוד התורה ופיתוח האישיות לקראת בניית הבית ואתגרי החיים.

כולל הלכה- בראשות הרב שלום אילוז– לימוד הלכה מעמיק ע”פ תכנית המבחנים של הרבנות הראשית.

תוכנית סטודנטים- לימוד אליבא דהלכתא בשילוב לימודי מקצוע.

הרב דוד פוטש ראש מכון ‘בצילו’ מעביר שיעורים לכלל השיעורים בישיבה בנושאים שונים, כגון: אמונה, פנימיות התורה וכו’. עורך התוועדויות בזמנים מיוחדים ומנהל שיחות מעמיקות עם תלמידים

סדרי הלימוד והתכנים מונחים ע”י ראש הישיבה הרב נעם ולדמן הנמצא בישיבה דרך קבע ומצוי בקשר אישי וחם מול כלל התלמידים.